Home Computers Internet Download Gastenboek Contact Registreren
Nieuws


Versies

Windows 7 is in zes verschillende versies uitgekomen, die verschillen in omvang en prijs. Hieronder worden ze weergegeven van goedkope basisversie tot duurdere en meer functies bevattende:

Windows 7 Starter

Net als Windows XP Starter en Windows Vista Starter, is deze versie zeer beperkt. Echter is Windows 7 Starter iets uitgebreider. Microsoft probeert van deze Windows-versie het netbook-besturingssysteem te maken. In de geschiedenis was Windows XP net iets te uitgebreid (netbooks hebben geen cd-brand software nodig, want ze hebben geen cd/dvd-branders) en Windows Vista was te zwaar. Door Windows 7 Starter meer dan 3 applicaties te laten draaien probeert Microsoft ook van Windows XP bij netbooks verleden tijd te maken. Windows 7 Starter is dus alleen beschikbaar als een OEM-licentie, dat betekent dus alleen voorgeÔnstalleerd op Netbooks en mini-laptops. Het is de enige versie die alleen 32-bit ondersteunt. Beperkingen zijn onder andere: geen uitgebreide themadiensten (geen aero-interface en bureaublad achtergrond is niet te veranderen), geen Multi-Touch en geen cd/dvd-brand mogelijkheid. Dit zijn diensten die meestal niet nodig/mogelijk zijn bij deze compacte netbooks.

Windows 7 Home Basic

Windows 7 Home Basic is een uitgeklede versie van Windows 7 Home Premium en net iets uitgebreider dan Starter. In tegenstelling tot Windows Vista Home Basic wordt deze versie alleen in ontwikkelingslanden geleverd. Home Basic is geschikt voor wat oudere computers die hiermee toch net Windows 7 kunnen draaien, maar een zware editie niet aankunnen. Home Basic biedt alleen maar Basis-functionaliteit en heeft o.a. geen Windows Media Center en geen uitgebreide themadiensten (Windows Aero is in deze versie beperkt tot ťťn ondoorzichtig thema en alleen de bureaublad achtergrond en de gadgets kunnen worden veranderd). Ook kunnen er geen dvd's in deze versie worden gebrand.

Windows 7 Home Premium

Windows 7 Home Premium is ontworpen voor gebruik op wat nieuwere zwaardere thuis-computers. Vergeleken met Home Basic heeft het een aantal extra functies zoals ondersteuning voor HDTV, schrijven van dvd's, meer spelletjes, enz. Deze versie wordt op de meeste huidige PC's bijgeleverd en is de meest gebruikte versie voor thuis.

Windows 7 Professional

Deze versie is de vervanger van Windows Vista Business en richt zich vooral op de kleine zakelijke markt. In tegenstelling tot Windows Vista Business, bevat Windows 7 Professional ook alle functies van Windows 7 Home Premium plus een aantal extra zakelijke functies. Professional is ontworpen voor thuis en kleine bedrijven. Verder ondersteunt deze versie (en alle duurdere versies) het programma Windows XP-modus.

Windows 7 Enterprise

Deze versie is eigenlijk hetzelfde als Windows 7 Ultimate (alle functies van alle goedkopere versies plus een aantal extra functies zoals o.a. Bitlocker en ondersteuning voor meerdere talen), maar wordt alleen verkocht als "volume-licentie". Dit is dus de grote zakelijke Windows-versie voor bij de wat grotere bedrijven.

Windows 7 Ultimate

Windows 7 Ultimate heeft alle functies van alle goedkopere versies, plus een aantal extra functies zoals o.a. Bitlocker en ondersteuning voor meerdere talen. Deze versie is dus geschikt voor zowel grotere bedrijven met computers aan huis, als voor een zware thuiscomputer die meer functionaliteit kan hebben.

Europese Windows 7: Browserkeuzescherm

Microsoft besloot eerst om een Windows-versie zonder Internet Explorer uit te brengen, de zogenoemde "E"-versie van Windows 7, alleen bestemd voor de Europese Unie-landen. Dit omdat concurrenten van het bedrijf bij de Europese Commissie hadden geklaagd over oneerlijke concurrentie. Microsoft zou namelijk al jaren proberen een monopolie op internet browsers te verkrijgen door Internet Explorer voor te installeren in elke Windows-editie. Inmiddels is na overleg met de Europese Commissie Windows 7 E geannuleerd. Internet Explorer wordt gewoon meegeleverd bij Windows 7. Als alternatief hierop heeft Microsoft een browserkeuzescherm voorgesteld. De consument kan dan kiezen welke browser hij/zij wil gebruiken. Sinds 1 maart 2010 wordt het browserkeuzescherm in Nederland en BelgiŽ verspreid via Windows Update.

Windows 7 N

In deze versie zit Windows Media Player 12 niet inbegrepen. De 'N'-versies krijgen een N achter de naam. Bijvoorbeeld: Windows 7 Ultimate N. Het is later echter wel mogelijk de Windows Media-functies online te verkrijgen.

 alle rechten voorbehouden aan Topserver Computers & Internet 2000-2006