Home Computers Internet Download Gastenboek Contact Registreren
Nieuws

Blu-ray versus HD-DVD
 

Met de komst van de HD-TV, de opvolger van de DVD-video, is er behoefte aan opslag-middelen met een hogere capaciteit. Zowel de Blu-ray disc als de HD-DVD voorzien hierin.

Beide formaten maken gebruik van een blauwe laser voor het schrijven en lezen. De laser werkt met een korte golflengte, waardoor de capaciteit verhoogd wordt.

      
 

 

Blu-Ray

Blu-ray komt beschikbaar in twee versies: de Blu-ray disc Recordable (BD-R) en de Blu-ray disc Rewritable (BD-RE). De enkellaagse schijven bieden 25GB capaciteit, dat is ruim vijf keer zoveel als een normale DVD en goed voor ruim 2 uur beeldopname. Voordeel t.o.v. de HD-DVD is de hogere opslagcapaciteit per laag.

HD-DVD

 

De HD-DVD (High Density Digital Versatile Disc) biedt 15GB capaciteit per laag. De disc kan zowel meerdere lagen als zijden bevatten, waardoor de capaciteit omhoog gaat.

Voordeel van de HD-DVD’s: ze zijn op de laser na bijna identiek met de huidige DVD's, waardoor het huidige DVD productieproces redelijk eenvoudig en goedkoop aangepast kan worden. Dit maakt de schijven een stuk voordeliger dan de Blu-ray discs.

 


Specificaties

 

 

DVD

 

Blu-ray

 

HD-DVD

 

Capaciteit (single layer / dual layer)

 

4,7 GB / 8,5 GB

 

25 GB / 50 GB

 

15 GB / 30 GB

 

Golflengte van de laser

 

650 nm

(red laser)

 

405 nm

(blue laser)

 

405 nm

(blue laser)

Doorvoersnelheid

 

11,08 Mbit/s

 

36 Mbit/s

 

36 Mbit/s

 

Videocompressie

 

MPEG-2

 

AVC MPEG-4,

MPEG-2, VC-1

 

AVC MPEG-4,

MPEG-2, VC-1

 

De HD-DVD media worden eind dit jaar verwacht. Blu-ray media zijn inmiddels beschikbaar.alle rechten voorbehouden aan Topserver Computers & Internet 2000-2006